De doula anno 2024, een eeuwenoud fenomeen in een modern jasje
Vroeger, lang, lang geleden, was een geboorte een heilige gebeurtenis. De barende vrouw in kwestie werd bijgestaan door de oudere, wijze vrouwen met veel ervaring (moeder, tante, buurvrouw, vriendin; de vroedvrouwen en doula's van toen) uit haar omgeving.
Ze bracht nieuw leven op deze wereld en werd daar om geëerd en gevierd en dit steeds omringd door warme, zorgende vrouwen.
Helaas verging het vrouwen in de geschiedenis niet altijd even goed en werd geboorte, na eerst de heksenvervolgingen (de vroedvrouwen en doula's van toen) door de katholieke kerk, ook nog eens stevig gemedicaliseerd en overgenomen door mannen die gestudeerd hadden, artsen.
In de jaren 1850 besloot Koningin Victoria van Engeland dat ze onder volledige narcose wou bevallen en dat werd lange tijd de standaard voor welstellende vrouwen. Arme vrouwen moesten hun plan vaak maar zelf trekken.
Gelukkig kwam er, nog niet ZO super lang geleden, terug verandering in en werd de vroedvrouw een onderdeel van het medische team rondom de zwangerschap en geboorte.
De doula is dus zo oud als de mensheid zelf, maar haar rol werd verbannen uit het geboorteteam, door de geschiedenis heen.
Sinds enige tijd krijgt ze echter vaker en vaker terug een plaats naast de barende vrouw. Koppels doen beroep op haar ervaring, ter voorbereiding op de komst van hun kindje.
Bovendien vinden ze het fijn als de doula aanwezig is tijdens de geboorte, voornamelijk als extra, continue steun en als hun vertrouwenspersoon.
Ik ben doula Evy, aangenaam!
Als doula begeleid ik koppels in de voorbereiding op de geboortedag van hun kindje.
We pakken onzekerheden aan en zorgen dat geen enkel onderwerp onbesproken blijft. We denken samen heel bewust na over hoe jullie de geboorte van jullie kindje graag willen beleven en stellen op basis daarvan jullie persoonlijke geboortewensen op.
Met alle neuzen in dezelfde richting en een gezonde portie (zelf)vertrouwen op zak, leven we samen toe naar de grote dag.
Ik ondersteun jullie thuis en/of in het ziekenhuis van zodra de bevalling wordt ingezet en blijf bij jullie tot de baby rustig op mama's borst ligt.
Het verschil tussen een doula en een vroedvrouw?
Doula's voeren geen medische handelingen uit en geven ook geen medisch advies. Als doula focussen we onze zorg voornamelijk op een goede voorbereiding én emotionele, fysieke en praktische ondersteuning van beide aanstaande ouders. En dit tijdens de zwangerschap, geboorte en in de kraamtijd.
Moeten we ons dan voorbereiden op de geboorte, je kan dat toch niet plannen? Dat is een vraag die ik vaak krijg en het antwoord is, je moet helemaal niets. 😉
Feit is wel dat je goed voorbereid een grotere kans hebt om de bevalling als positief te ervaren en er mooie herinneringen aan over te houden, ongeacht hoe (medisch) deze uiteindelijk zal verlopen.
Als je samen bewust hebt nagedacht over deze bijzondere gebeurtenis en je weet van elkaar wat je beiden belangrijk vindt, kan je echt rekenen op mekaar tijdens de bijzondere overgang van zwangerschap naar geboorte, naar het prille ouderschap.
Prenatale begeleiding ter voorbereiding op je bevalling
Indien je wel de voorbereiding met een doula wenst, maar niet de aanwezigheid tijdens de geboorte, plannen we een aantal prenatale gesprekken, op basis van jullie persoonlijke behoefte.
Ook een nabespreking enkele weken na de geboorte om terug te blikken op de bevalling en hoe jullie deze ervaren hebben, is altijd mogelijk.
Jullie kiezen zelf hoeveel gesprekken we plannen en op welk moment in de zwangerschap. Sommigen hebben wat extra steun nodig in het begin van de zwangerschap, anderen pas op 36 weken zwangerschap.
Afhankelijk van de voorwaarden van jouw ziekenfonds, kunnen deze gesprekken (deels) terugbetaald worden. Check zeker de huidige voorwaarden op de website waar je als aanstaande mama bent aangesloten. Indien je partner bij hetzelfde ziekenfonds is aangesloten, is het voordeel vaak groter. Indien je partner bij een ander ziekenfonds is aangesloten, betaalt meestal alleen het ziekenfonds van de moeder een gedeelte terug.
Afspraken zijn steeds onder voorbehoud, mocht een bevalling starten, kan het zijn dat een afspraak verplaatst dient te worden naar een later tijdstip.