Verlies
Although I only held you briefly, I cherish the love you touched in me.
I am with you, you are with me, always in my heart.
One day we'll meet again, we'll never have to part.
Forever I carry your spirit with me,
as you are a part of me and I am a part of you.
I'm grateful to know, I'll always have an angel by my side.
Onder verlies versta ik elke vorm van verlies van een kindje, zowel een (vroeg) zwangerschapsverlies (miskraam), een zwangerschapsafbreking (abortus) om medische of andere redenen alsook een stilgeboorte (geboorte van een overleden baby) alsook een baby die overlijdt tijdens of kort na de geboorte.
Eerst was er liefde
Een kindje dragen dat je naderhand niet in je armen kan houden, schudt je hele wereld door mekaar.
Je kan maar rouwen, wanneer er eerst liefde was.
Rouw kan heel rauw zijn, ieder rouwt op haar eigen manier. Er is geen goed of fout.
Gun jezelf vooral wat jij nodig hebt op dit moment.
De emotionele impact van verlies
Vaak maken vrouwen/koppels na verlies een moeilijke tijd door. Een verlies heeft veel meer impact op je hele zijn, dan je je vooraf zou kunnen bedenken.
Enerzijds wil je na een verlies misschien gewoon graag terug jezelf kunnen zijn en opnieuw genieten van het leven. Anderzijds voel je dat je eigenlijk iemand totaal anders geworden bent. Je bent mama geworden van dit kindje, en daardoor verander jij zelf als mens, maar verandert ook de relatie met je partner, kindje(s) die je misschien al hebt, met je (schoon)ouders, familie, vrienden en collega’s op het werk. Bij jou is dit verlies en het bijhorende verdriet altijd aanwezig maar de buitenwereld ziet dit vaak niet aan je. Vaak beseft niemand hoeveel verdriet jij eigenlijk hebt.
Na het lichamelijke herstel, want ja, je was zwanger, je lichaam dient een nieuw hormonaal ritme te vinden, je bent postpartum, volgt vaak ook de emotionele klap. Soms komt deze emotionele klap heel snel, soms ervaren vrouwen dat diepe verdriet en het rouwproces pas later.
Iedereen beleeft verlies anders. Ieder rouwt anders en op een ander ritme en tempo. En dat is allemaal, echt, helemaal oké.
Enkele algemene tips
- Zorg dat je op jouw eigen manier echt afscheid kan nemen van je kindje.
- Neem al je gevoelens, alles wat je voelt, ernstig. Ze mogen er zijn, ze kunnen er zijn en je mag ze de ruimte geven om er te zijn. Alles van jou mag er zijn: verdriet, gemis, schuldgevoel, ongeloof, teleurstelling, boosheid, een gevoel van leegte, berusting,…
- Praat erover als je dit nodig hebt. Met een vriendin, je partner, met je zus of een buurvrouw. Of met ouders die hetzelfde hebben meegemaakt of een zorgprofessional.
- Weet dat je (eventuele) partner het verlies hoogstwaarschijnlijk anders beleeft en er misschien ook helemaal anders mee omgaat. Dat is normaal. Het is waardevol als jullie erover kunnen praten, met elkaar en/of met anderen en begrip kunnen opbrengen voor ieders manier van omgaan met verlies en verdriet.
- Doe dat wat goed voelt voor jou. Zet bijvoorbeeld een mooi beeldje in je kast. Plant een boom in je tuin. Kies een sieraad als herinnering. Schrijf je kindje een brief. Brand dagelijks een kaarsje. Of doe iets heel anders, maar kies dat wat echt bij jou/jullie past.
- Zorg goed voor jezelf. Wees mild en zacht voor jezelf en laat je echt goed ondersteunen, je hoeft dit niet alleen te doen.
- Zoek ondersteuning/begeleiding die bij jou past en waar je je veilig voelt om alles te uiten wat in je omgaat.
Ondersteund door professionals
Als doula sta ik ook in deze periode voor je klaar. Een luisterend oor, een helende massage of ritueel voor je lichaam, wat jij nodig hebt, daar zorg ik voor.
Ook je vroedvrouw en/of gynaecoloog zijn steeds beschikbaar voor je. Wat veel vrouwen niet schijnen te weten, is dat je ook na verlies bij de zelfstandige vroedvrouw terecht kan voor opvolging, zowel fysiek als emotioneel.
Belangrijk is om zowel je medische herstel als je emotionele herstel serieus te nemen en niet te ontkennen dat je pijn ervaart, op welk vlak dan ook.